суботу, 30 квітня 2016 р.


« Чорнобиль не має минулого часу »

 Лунає дзвін. Тривогою та болем напо­внені наші серця. Болем за нашу землю, яку зро­шують смертоносні кислотні дощі, за отруєні хіміч­ними відходами ріки, за небо з озоновими дірами, за вирубані ліси. Тривогою - за майбутнє життя.
Стогне дзвін. Та найгіркішими нотами звучать у ньому голоси Чорнобиля, катастрофи, яка ніколи не зітреться з людської історії, не згасне у віках.
Ранок... Чорний ранок...  Берег Прип'яті. Мирна весняна укра­їнська ніч. 26 квітня 1986 року...
Ця дата назавжди залишиться в пам'яті людства.
О першій годині 23 хвилини 40 секунд, коли всі спали безтурботним сном, над четвертим реак­тором Чорнобильської АЕС несподівано розірва­ло нічну темряву велетенське полум'я.
  Вогонь став рватися до третього енергоблоку... Ціною життя відважних і безсмертних третій реактор було врятовано.
Ось так тієї трагічної ночі лейтенанти і сержанти пожежної охорони виконували свою звичайну роботу. 28 чоловік двох караулів зату­лили собою не тільки станцію, а і Європу. Шість чоловік загинули майже відразу. І всі молоді.
  Запам'ятайте їхні імена:
Правик Володимир Павлович - українець.
Кібенок Віктор Миколайович - українець.
Тищура Володимир Іванович - росіянин.
 Ігнатенко Василь Іванович - білорус.
 Ващук Микола Васильович - українець.
Титенок Микола Іванович - українець.
Чорнобиль. Чорний біль нашої зем­лі. І скільки б не минуло років, все одно це слово полум'янітиме чорним вогнищем скорботи.
 26 квітня — День пам'яті, День скорбо­ти і роздумів. Бо нам таки є над чим замислитись. Живемо на технологічному вулкані. Громадськість стурбована розбудовою існуючих АЕС, екс­плуатація яких не дає цілковитої гарантії безпеки для людей і природи.
Мимоволі хочеться гукнути: Люди! Схаменімося! Дзвони Чорнобиля б'ють на спо­лох!
І, як писав Хемінгуей, не питайте, по кому подзвін. По кожному з них.
Урятований світ — найкращий пам'ят­ник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі. Пам'ятаймо про них і робімо усе, щоб ніколи не па­дала на землю гірка зірка Полин...
    Напередодні тридцятої річниці Чорнобильської трагедії  в БК с. Берестяне відбулася
вахта пам’яті «Чорнобиль не має минулого часу ». З хронологією тих страшних подій присутніх ознайомили ведучі  Вікторія Ходорчук та Ольга Папежук. У виконанні  Анастасії Яцик, Ольги Папежук, вокального дитячого колективу « Джерельце » прозвучали  пісні
« Чорнобильська біда », « Журавлі », « Подвиг », « Господи, помилуй ».
   В бібліотеці організовано тематичну поличку «Чорнобиль: від мирного атому до катастрофи » та протягом 26 квітня демонструвалися документальні фільми

« Чорнобиль. Хроніка важких тижнів »

Немає коментарів:

Дописати коментар