понеділок, 29 січня 2018 р.

 « Нам шлях в майбутнє вкажуть Крути.. »
Уже багато років 29 січня наша країна на державному рівні вшановує відвагу і вічну пам'ять студентів-гімназистів, які в січні 1918 року полягли в страшному бою біля  станції Крути, що знаходиться між Бахмачем і Ніжином, під час наступу більшовицьких військ на Київ.
… Під час бою, який тривав усю ніч, загинуло 250 курсантів та студентів, 10 старшин. Під ранок  усе стихло. Поле бою було встелене трупами і потопало в крові. Тутешні люди непритомніли від побаченого. Селяни боялися хоронити загиблих, щоб потім не опинитися в Сибірі. Заможні батьки загиблих гімназистів лише за декілька днів, дізнавшись про трагічну смерть дітей, приїжджали хоч останки до купи позбирати.
А потім пішов сильний сніг, притрусив цю братську  могилу. І пролежали студенти під сніговою ковдрою аж до весни. Тільки 19 березня 1918 року переправили їх до Києва, де на Аскольдовій могилі перепоховали з військовими почестями.
29 січня 2018 року в Берестянській ЗОШ I-III ст.  було проведено годину пам’яті « Нам шлях в майбутнє скажуть Крути…» присвячену 100-річчю цієї події, яку підготувала та провела завідувач сільською бібліотекою Ходорчук  Н. В. 

Немає коментарів:

Дописати коментар