вівторок, 19 листопада 2019 р.



"Село у полум'ї війни"

    Кожне українське село має свою неповторну історію, але в селі Берестяне вона взагалі унікальна. В ньому бували і повстанці, і радянські партизани, і поляки,і німці. Особливо трагічними були події, які відбулися в 1943 році. 21 листопада розлючені великими втратами окупанти зігнали близько 200 жителів до величезної клуні. 14 берестянців згоріли заживо, але більшості вдалося спастися завдяки жінці Ользі Міцевич (Ельза Шнетінберт - німкеня за походженням та українка за духом). Ельза Шнетінберт походила з німців - колоністів, які ще у вісімнадцятому столітті приїхали розпочинати виробництво скла. Ця жінка вийшла заміж за поляка Йосипа Міцевича і залишилася жити в Берестянах.
В 2014 році було освячено пам'ятник за спасіння односельчан від німецьких карателів 21 листопада 1943 року відважній жінці Ользі Міцевич з написом: "ХТО РЯТУЄ ОДНЕ ЖИТТЯ _-ТОЙ РЯТУЄ СВІТ".
В сільській бібліотеці організовано тематичну поличку "Село у полум'ї війни". Тут представлені матеріали з яких можна дізнатись більш детальну інформацію про ці події.



Немає коментарів:

Дописати коментар